Data wyjazdu | Długość | Transport | Kraj | Miasto | Wyżywienie | Wyjazd | Cena | Komentarz |
---|
LYON – stolica kulinarna Francji
poczuj smak i tradycję francuskiej kuchni
DZIEŃ I Wylot samolotu z Berlina. Przylot do Lyonu.Transfer do hotelu. Lyon to najstarsze i trzecie co do wielkości miasto we Francji. Tutaj urodzili się między innymi bracia Lumière (ci od filmów), Antoine de Saint-Exupéry (ten od książek) czy Jean-Michel Jarre (ten d muzyki). Lyon to stolica francuskiej gastronomii, jedwabiu i marionetek Zaczniemy od zobaczenia dzielnicy Presqu’ile. Stanowiła ona kiedyś centrum bogactwa miasta określane mianem wyspy Canabea i była zamieszkiwana przez najbogatszych Rzymian. Dziś ta swoista wyspa, położona między rzekami Rodan i Saona, uznawana jest za serce Lyonu. Dzielnica skupia w sobie mnóstwo zabytków, sklepów, instytucji kulturalnych, restauracji, kawiarni i klubów nocnych. Czas wolny, czas na pierwsze posmakowanie doskonałej kuchni francuskiej. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ II Śniadanie w hotelu. Kulinarna stolica świata” napisał o Lyonie w 1935 roku ówcześnie najbardziej poważany krytyk kulinarny Curnovsky. Tutaj swoją restaurację prowadził Paul Bocuse - papież gastronomii, tutaj odbywa się co dwa lata najbardziej prestiżowy konkurs dla szefów kuchni, i to tutaj jada się w Les Bouchons. To nie jest restauracja z wykrochmalonym obrusem, czy bistro z szybkim jedzeniem i wysokoprocentowym trunkiem. Takie zjawisko istnieje wyłącznie w Lyonie, a jego matkami są kobiety - les mères lyonnaises, które stworzyły fundamenty lyońskiej kuchni i w efekcie wpisały miasto na karty kulinarnej historii. Dzisiaj my także poznamy smaki Lyonu, czeka nas lekcja gotowania. Będziemy wspólnie z kucharzem przygotowywać typowe, regionalne potrawy, poznamy przepisy i tajniki francuskich szefów kuchni. Następnie będziemy się delektować wspólnie przygotowanym posiłkiem…i popijać francuskie wino. Po uczcie kulinarnej czas na ucztę duchową. Najpierw odwiedzimy dzielnicę Croix Rousse. Słynie ona z tzw. traboules – labiryntu sekretnych przejść, korytarzy i schodków ukrytych między kamienicami i łączącymi je wąskimi uliczkami. Wiele traboules pochodzi z XV wieku i jest ściśle związanych z historią i rozwojem miasta. Charakterystyczna zabudowa miasta powstała z myślą o tkaczach jedwabiu, którym przejścia i korytarze skutecznie skracały drogę podczas przenoszenia ciężkich bel z tkaninami i chroniły również cenny jedwab przed deszczem i słońcem. Następnie udamy się na zwiedzanie Starego Lyonu. Starówkę, zwaną Vieux Lyon, wpisano na listę zabytków UNESCO, jako największą dzielnicę renesansu (zaraz po Wenecji). Jej ciasne uliczki i fasady kamieniczek z czasów gotyku i renesansu w kolorze ochry zachwycają. Ozdobą starówki jest XIV wieczna katedra św. Jana Chrzciciela z zegarem astronomicznym, który pomimo błędnego założenia, że to słońce krąży wokół ziemi, pokazuje właściwą godzinę. A wieczorem czas na indywidualne „smakowanie” Lyonu. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ III Po śniadaniu przejazd burgundzką trasę winną -Beaujolais Route des Crus. Według statystyk Francuzi rzadziej chorują na schorzenia układu krążenia. Jak twierdzą, zawdzięczają to kieliszkowi czerwonego wina codziennie wypijanemu do obiadu. A gdzie możemy napić się najbardziej wykwintnego wina o głębokim, nasyconym kolorze czerwieni? Przede wszystkim w krainie wina – Burgundii, regionie, w którym plantacje winorośli ciągną się kilometrami, a krajobraz tworzą drobne gospodarstwa i niewielkie winnice. Najpierw udamy się na północ od Lyonu i odwiedzimy: Saint Amour, Juliénas, Fleurie, Chiroubles, Beaujeu - urokliwe francuskie miasteczka. Krajobrazy wiodą przez geometrycznie rozłożone winnice, każde wzgórze skrywa kaplicę, zadziwia panoramą. Postój w małej miejscowości Morgon na degustację wina. W XIX wiecznych zabytkowych piwnicach czeka nas lekcja o winie, na której specjalista podzieli się z nami wiedzą i pasją o winie. Próbowanie wina ułatwi w praktyce zrozumienie, czym jest 'nos' i 'usta' w winie oraz czym różnią się szczepy, regiony oraz roczniki. Poznamy odmiany winorośli oraz metody ich uprawy. Producenci wina omówią ich produkcję a my będziemy degustować te wyborne wina. Następnie udamy się na południe od Lyonu, ale najpierw czeka na nas typowy burgundzki obiad zwanym 'Máchon', jest to kompozycja sałat, mięs i sera, a do tego tartą i kawa.. Krajobraz na południu jest jeszcze bardziej urokliwy niż w na północy, zachwycają małe kamienne wioski, w których czas jakby się zatrzymał.
Na zakończenie naszej wycieczki odwiedzimy przepiękną średniowieczną wioskę Oingt, gdzie stare domy z żółtego kamienia pięknie harmonizują z zielenią winnic. Powrót do Lyonu. Nocleg w hotelu.
Dzień IV Śniadanie w hotelu. Transfer na lotnisko. Wylot samolotu z Lyonu. Przylot do Berlina.